Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Młoda kapusta ze śmietaną pachnąca bazylią

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • kostka bulionowa drobiowa
  • 15 listków bazylii
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 ½ łyżeczki przyprawy typu Vegeta

    Sposób przyrządzenia:
    Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. Kapustę poszatkować. W szklance we wrzątku rozpuścić kostkę rosołową. Listki bazylii umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Na oliwie podsmażyć cebulkę, dodać kapustę i Vegetę, wlać odrobinę wody i dusić około 15 minut. Dodać czosnek i tymianek, wlać bulion i jeszcze gotować 15 minut. Gotowe danie wyłożyć na talerzyki i wierzch polać śmietaną. Dobrze smakuje z kawałkiem pieczonego mięsa.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *