Składniki:
- 1 kg filetów z łososia ze skórą
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 4 suszone pomidory
- 3 kolorowe papryki
Marynata:
- ½ szklanki oliwy
- ½ szklanki soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej bazylii
- tymianek, rozmaryn, melisa do smaku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Składniki marynaty zmiksować, polać nią rybę, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 6 godzin. Warzywa umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę. Bakłażana lekko oprószyć solą, odłożyć, aby obciekł wydzielający się sok. Tak przygotowane warzywa wymieszać, skropić oliwą, przyprawić, ponownie wymieszać. Tak przygotowane warzywa przełożyć na aluminiową do grillowanie, piec na grillu aż warzywa zmiękną, ale nadal będą chrupiące. Gdy warzywa będą dochodzić upiec na grillu obsączonego z marynaty łososia. Podawać gorące z ulubionym sosem.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Iwona Podgórna