Składniki: 1 kg cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu ½ łyżeczki posiekanego imbiru 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1 łyżka posiekanego tymianku 3 łyżki białego wytrawnego wina szczypta szafranu sól pieprz 2 łyżki octu winnego Sposób wykonania; Cebulę drobno posiekać po czym zeszklić ja na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać tymianek, kolendrę, miód oraz…
Tag: w winie
Warzywa
Pory duszone w winie
by Beata Kasprzak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg porów 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 1 listek laurowy kilka gałązek natki pietruszki 2 gałązki tymianku szczypta gałki muszkatołowej 400 ml wytrawnego białego wina 3 jajka ugotowane na twardo sól pieprz Sposób wykonania: Pory pokroić na małe kawałki, które wrzucić do rondla razem z masłem i olejem, przesmażyć. Następnie doprawić do…
Warzywa
Szalotki duszone w winie
by Regina Kuna • • 0 Comments
Składniki: 40 dag szalotek 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 150 ml czerwonego półwytrawnego wina sól pieprz tymianek 1ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego Sposób wykonania: Szalotki obrać po czym wrzucić w całość do rondla z rozgrzanym masłem i zarumienić. Następnie posypać cukrem i trzymać na ogniu jeszcze około 5 minut. Po tym czasie cebulki…
Brokuły
Brokuły w wytrawnym winie
by Andżelika • • 0 Comments
Składniki: • 80 dag brokułów • 3-4 łyżki oliwy z oliwek • 4-5 ząbków czosnku • 1 łyżeczka soli • ½ łyżeczki białego pieprzu • 200 ml wytrawnego białego wina Sposób wykonania: Brokuły głęboko naciąć na krzyż. Następnie posiekany czosnek przesmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas wrzucić brokuły i trzymać na ogniu około 1-2 minuty. Oprószyć…
Cebula
Cebula z ziołami w winie
by Kamil • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg cebuli • łyżeczka mielonej kolendry • ½ łyżeczki świeżego posiekanego imbiru • łyżka posiekanego zielonego tymianku • szczypta szafranu • łyżka wrzątku • 2 łyżki miodu • 3 łyżki oliwy • 2 łyżki octu winnego • 3 łyżki białego wytrawnego wina • sól • pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić…