Składniki:
- 5 szkl białego wina
- 1 ½ szkl cukru
- skórka z cytryny
- 4 zielone jabłka
Składniki: 4 gruszki 1 ½ szkl czerwonego wina sok z 1 cytryny ¾ szkl brązowego cukru lody waniliowe Sposób wykonania: Do rondelka wlać sok z cytryny, wino oraz dodać cukier. Całość gotować na małym ogniu około 8 minut. W między czasie obrać gruszki, przekroić je na połówki i usunąć gniazda nasienne. Następnie ułożyć je w…
Składniki:
Składniki: 11/2 kg schabu 2 łyżki oleju szklanka czerwonego wina ½ litra bulionu 8 dkg rodzynek 6 dkg migdałów 6 dkg mielonych migdałów sól, pieprz do smaku szczypta cynamonu Sposób wykonania: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać olej, włożyć mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Wlać bulion i…
Składniki: 2 kg filetów z żabnicy 10 dkg boczku pokrojonego w kostkę 4 posiekane ząbki czosnku sól, pieprz 4 obrane, pokrojone w kostkę pomidory 1 łyżka posiekanych listków bazylii 1 szklanka białego, wytrawnego wina Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie podsmażyć boczek, a gdy ten się przrumieni dodać czosnek, smażyć 2 minuty. Za pomocą…