Składniki:
- 2 kg filetów z żabnicy
- 10 dkg boczku pokrojonego w kostkę
- 4 posiekane ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 4 obrane, pokrojone w kostkę pomidory
- 1 łyżka posiekanych listków bazylii
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
Sposób przyrządzenia:
W rondlu o grubym dnie podsmażyć boczek, a gdy ten się przrumieni dodać czosnek, smażyć 2 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć boczek i czosnek na tależ, odstawić. Do rondla dodać porcje ryby, obrumienić z obydwu stron, przyprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory, boczek i czosnek, bazylię, całość podlać winem. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut. Ostrożnie wyłożyć na półmisek i podawać.