Składniki: 1 duża cebula pokrojona w krążki ¼ litra białego wina 1/8 litra sosu sojowego 1 przeciśnięty przez praskę czosnek 4 łyżki oleju szczypta pieprzu cayenne Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i przyprawić kawałki ryb, odczekać 2 godziny w chłodnym miejscu i po osączeniu grillować.
Tag: w winie
Listy
Pieczarki duszone w winie
by Natalia Kuś • • 0 Comments
Składniki: 1 kg małych, oczyszczonych pieczarek 6 łyżek oliwy 3 łyżki masła 1 łyżka drobno posiekanego czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku 2 łyżki soku z cytryny ½ szklanki białego wina 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu rozgrzać oliwę, partiami dodawać pieczarki tak żeby się szybko rumieniły, a nie dusiły we…
Listy
Czerwona cebula z grilla
by Aleksandra Oczko • • 0 Comments
Składniki: 3 czerwone cebule 1 szklanka białego wina roztopione masło 1 łyżeczka posiekanego tymianku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w plastry o grubości około 10 mm. Zalać winem i odstawić na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Masło rozgrzać na małej patelni, wymieszać z tymiankiem, solą i pieprzem. Plastry cebuli obsączyć z marynaty, polać…
Listy
Kotlety w winie z ziołami
by Urszula Styczyńska • • 0 Comments
Składniki: 4 kotlety schabowe 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki szałwii 1 zabek czosnku ½ szkl białego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania: Czosnek posiekać po czym dodać do niego rozmaryn, szałwię, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszać i natrzeć kotlety. Następnie zalać je 1 szklanką wody i trzymać na małym ogniu około 45 minut. Po tym…
Schab
Schab w czerwonym winie
by Ewelina • • 0 Comments
Składniki: 8 plastrów schabu 200 k kwaśnej śmietany ½ czerwonego półwytrawnego wina 5 ząbków czosnku sól pieprz olej Sposób wykonania: Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć sola oraz pieprzem. Następnie ząbki czosnku podgrzać na rozgrzanym oleju po czym ułożyć plastry schabu. Trzymać na ogniu około 3 minut. Po tym czasie wlać wino i gotować…