Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: uroczysty obiad

Mięso jagnięce zapieczone w awokado

Składniki: 3 dkg gotowanej baraniny 2 awokado 2 pomidory 2 łyżki drobno pokrojonego selera naciowego 1 ogórek kilka oliwek bez pestek 16 pomidorków koktajlowych sok z jednej cytryny ½ szklanki majonezu 3 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Awokada przeciąć na połowę, usunąć pestki, wydrążyć miąższ, pokroić, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Mięso pokroić…

Świąteczna pieczeń rzymska

Składniki: 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 4 jajka 2 duże cebule ½ kg żółtego sera gouda 4 czerstwe bułki 1 szklanka bułki tartej 2 pęczki koperku sól, pieprz do smaku   Sposób przyrządzenia: Bułki namoczyć w wodzie i odcisnąć. Łopatkę wieprzową naciąć tak by tworzyła jeden płat. Mięso mielone połączyć z…

Świąteczna pieczeń zapiekana z pieczarkami

Składniki: 2 kg surowego boczku 1 kg pieczarek 30 dkg żółtego sera Gouda 4 cebule 6 ząbków czosnku 8  ugotowanych na twardo jajek 2 szklanki mleka sól, pieprz do smaku przyprawa typu Vegeta olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Boczek umyć, osączyć na papierowym ręczniku, zmielić w maszynce razem z obranym czosnkiem. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić,…

Pieczyste z biodrówki pachnące tymiankiem

Składniki: 2 kg biodrówki 5 ząbków czosnku ½ szklanki oleju 5 łyżek tymianku 5 łyżek listków szałwii 2 łyżki keczupu 4 łyżki musztardy 4 jabłka olej kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku, natrzeć czosnkiem roztartym z solą. Zioła rozetrzeć z pieprzem, dodać keczup i musztardę.…

Królik duszony na sposób Hiszpański

Składniki: 1 królik około 2 kg 6 strąków czerwonej papryki 4 duże cebule 4 ząbki czosnku 1 szklanka oliwy sól, pieprz do smaku szczypta szafranu lub przyprawa curry Sposób przyrządzenia: Królika umyć, osączyć i podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem. Paprykę umyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki, poddusić na oliwie, odcedzić…