Składniki:
- 1 królik około 2 kg
- 6 strąków czerwonej papryki
- 4 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka oliwy
- sól, pieprz do smaku
- szczypta szafranu lub przyprawa curry
Sposób przyrządzenia:
Królika umyć, osączyć i podzielić na porcje, oprószyć solą i pieprzem. Paprykę umyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki, poddusić na oliwie, odcedzić z tłuszczu. Na tej samej oliwie obrumienić porcje królika. Podczas smażenia dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę i obrany przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na złocisty kolor, podlać bulionem warzywnym i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Dodać szczyptę szafranu lub przyprawy curry. Gdy mięso królika będzie miękkie dodać przygotowaną wcześniej paprykę i dusić jeszcze około 20 minut. Gotową potrawę wyłożyć na półmisek i podawać z ugotowanym na sypko z dodatkiem curry ryżem. Ozdobić strąkiem zielonej papryki. Podawać z ulubioną sezonową surówką.