Składniki: 2 sprawione średniej wielkości króliki 10 dkg margaryny 400 ml różowego wina 6 gałązek tymianku 6 gałązek rozmaryny ½ szklanki borówek 8 gruszek sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Mięso pokroić na 8 kawałków, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na margarynie, wlać wino, dodać zioła, piec w temperaturze 200 stopni C około 45 minut.…
Tag: królicze
Listy
Tuszka królika pieczona w folii na grillu
by Magda Krupa • • 0 Comments
Składniki: 1 tuszka królika przecięta wzdłuż na połowę 5 dkg rozpuszczonego masła 4 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu sól morska sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Tuszkę królika dokładnie umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, zrosić sokiem z cytryny. Dwa duże kawałki grubej folii aluminiowej posmarować masłem, ułożyć na nich połówki królika, gałązki rozmarynu, folię szczelnie…
Listy
Królik duszony z papryką
by Justyna Gajda • • 0 Comments
Listy
Królik a la zając z imbirem
by Karolina Lupa • • 0 Comments
Składniki:
- 1 królik około 1 ½ kg
- 4 cytryny
- 5 łyżek oliwy
- 1 ½ szklanki bulionu warzywnego
- szczypta imbiru sól, pieprz do smaku
- ½ szklanki posiekanej zielonej pietruszki
Listy
Królik w śmietanie i winie
by Maria Brodacz • • 0 Comments
Składniki: 1 królik około 2 kg 1 szklanka białego wytrawnego wina 2 łyżki masła 2 marchewki 4 średnie cebule 2 łyżki mąki 25 dkg pieczarek 1 szklanka śmietany 3-4 żółtka sól, pieprz do smaku cytryna Sposób przyrządzenia: Królika umyć, osączyć i podzielić na porcje. Warzywa umyć, obrać i drobniutko pokroić. W rondlu stopić masło, wrzucić…