Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: uroczysty obiad

Zdobycze morza pod pomidorami

Składniki: 70 dag filetów z ryb 20 dag pierścieni z kalmarów 12 dużych krewetek 12 1-5 muli 2 cebule 4 pomidory 2 kromki chleba ½ szkl. białego wytrawnego Iwna 5-6 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanych migdałów sól pieprz Sposób wykonania: Filety rybne obsmażyć na rozgrzanej oliwie po czym…

Baranina po Tajsku w czerwonym curry

Składniki:

  • 1 kg mięsa jagnięcego bez kości (wieprzowina, cielęcina…)
  • 1 drobno posiekana duża cebula
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 drobno pokrojona łodyga trawy cytrynowej
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • sok cytrynowy do smaku
  • 50 dkg obranych i pokrojonych pomidorów
  • 1 duża,pokrojona na ćwiartki papryka
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • olej

Przegrzebki ze słodkimi ziemniakami i melonem

Składniki: 2 duże słodkie ziemniaki 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 3 łyżki dobrej tartej bułki ½ melona pociętego na drobne paseczki 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżeczki majonezu sól, pieprz do smaku 1 małży przegrzebek sok z cytryny mieszanka sałat Sposób przyrządzenia: Słodkie ziemniaki dokładnie umyć, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 3…

Kraby w grejpfrutowych kielichach

Składniki: 1 puszka krabów 2 grejpfruty 2łyzki śmietany pieprz Sposób wykonania: Grejpfruty, przeciąć na pół po czym delikatnie wydrążyć miąższ aby nie uszkodzić skórki. Następnie miąższ pokroić na kawałki, które przełożyć do salaterki. Odsączone kraby dodać do grejpfruta, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Polać jeszcze sokiem wyciśniętym z cytryny i ponownie wymieszać. Powstałą masą…