Składniki: 80 dag baraniny 30 dag czerwonej papryki w strąkach 25 dag pomidorów 1 cebula 2 jajka 6 dag masła pieprz sól kieliszek czerwonego wytrawnego wina Wykonanie: Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i dusić na połowie masła do miękkości. Obrać z twardej skórki i posiekać. Cebulę pokroić i poddusić na pozostałym maśle. Mięso umyć i…
Tag: uroczysty obiad
Wieprzowina
Rostbef w skorupce miodowej z orzechami
by Martyna • • 0 Comments
Składniki: 1,25 rostbefu z kością 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka miodu 3 łyżki rumu 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Z mięsa usunąć kości i nadmiar tłuszczu po czum oprószy go solą oraz perzem i skropić olejem. Ułożyć mięso w brytfannie, posypać wiórkami masła i wstawić do piekarnika rozgrzanego…
Baranina
Comber barani z lebiodką i żółtym serem
by Mirosława • • 0 Comments
Składniki: 1 kg combra łyżeczka suszonej lebiodki 5-6 ząbków czosnku sok z cytryny 10 dag żółtego sera 1 ½ szkl. zsiadłego mleka 2 łyżki oleju łyżka masła sól pieprz Sposób wykonania: Zsiadłe mleko wymieszać z sokiem z cytryny po czym zalać mięso i wstawić na noc pod przykryciem do lodówki. Następnego dnia wyjąć mięso z…
Baranina
Jagnięcina w sosie pomarańczowo-imbirowym
by Hailna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg jagnięciny 2 pomarańcze łyżka sosu sojowego ½ szkl. bulionu 3 łyżki oleju łyżeczka mąki 2 ząbki czosnku imbir zielenina sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić na plastry, które obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Następnie oprószyć je solą, pieprzem oraz podlać odrobiną wody i trzymać jeszcze na małym ogniu ok. 15-20 minut. W między…
Piersi z kurczaka
Piersi kurczaka z bananami, kapustą pekińską i ananasem
by Magda • • 0 Comments
Składniki: 40 dag piersi z kurczaka 2 banany 5 dag kapusty pekińskiej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 krążki ananasa łyżka sosu sojowego kawałek korzenia imbiru kieliszek wódki sok z pomarańczy sól pieprz olej Sposób wykonania: Piersi pokroić na paseczki po czym skropić je sosem sojowym oraz wódką i odstawić na 1 godzinę. W między czasie…