Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: udka z kurczaka

Kotlety z piersi kurczaka po wiedeńsku ze szparagami

Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 jajko 1 szklanka tartej bułki 1 łyżka posiekanych migdałów olej sól, pieprz 1 kg szparagów 1 łyżka masła Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, pokroić na 4 kotlety i delikatnie rozbić tłuczkiem. Kotlety zamoczyć w skłóconym jajku  i obtoczyć w panierce przygotowanej z tartej bułki wymieszanej z posiekanymi migdałami.  Smażyć na…

Udka kurczaka po myśliwsku

Składniki: 6 udek kurczaka 2 cebule 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 papryczki  chili 1/4 szklanki oliwy 2 łyżki soku cytrynowego 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1-2 listki laurowe pokruszone ziarna jałowca, zioła prowansalskie wg smaku 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć ziołami…

Udka kurczaka w sosie alioli

Składniki: 4 udka kurczaka 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju sól, pieprz 1 cytryna Sos alioli: 2 żółtka 2 łyżki soku z cytryny ¾ szklanki oliwy 4 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego czosnku sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić…

Udka kurczaka duszone z cebulą i czosnkiem

Składniki: 4 udka kurczaka 3 cebule 5 ząbków czosnku 2 liście laurowe 1 ziarno ziela angielskiego 1 szklanka białego wina 2 łyżki oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Cebulę i czosnek obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim mocno udka, przełożyć je do…

Udka w białym winie

Składniki: 70 ml białego wina 4 udka z kurczaka brokuły koperek kostka knorr ser sól, pieprz, papryka kostka margaryny Sposób przyrządzenia: Jest to bardzo proste danie. Pół kostki margaryny dać na patelnię ,piec na 3 stopniach. Kiedy margaryna będzie już stopiona dodać 20 ml białego wina i wszystko dokładnie mieszać. Udka obtoczyć   w papryce, przełożyć…