Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: udka z kurczaka

Udka kurczaka w czerwonym sosie

Składniki:

  • 1,5 kg udek z kurczaka
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 obrana i pokrojona cebula
  • 4 obrane, pokrojone w paski czerwone papryki
  • 3 duże, pokrojone w kostkę pomidory
  • 2 łyżka posiekanej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • mąka razowa do panierowania
  • ostry sos tabasco, sól, pieprz do smaku

Kąski kurczaka w japońskim stylu

Składniki: 4 udka kurczaka wytrybowane z kości 1 łyżeczka tartego imbiru 3  łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka wytrawnego alkoholu mąka kukurydziana olej do głębokiego smażenia (idealny byłby olej arachidowy) Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić na niewielkie porcyjki pozostawiając na nim skórę. W misce wymieszać porcje mięsa z alkoholem, sosem sojowym i imbirem. Odstawić na 1 godzinę.…

Udka kurczaka w sosie słodko ostrym

Składniki: 6 udek kurczaka 2 łyżki oliwy 4 łyżki masła sól, pieprz Sos: 4 łyżki cukru 3 łyżki octu ryżowego lub białego winnego 1/2 szklanki ketchupu 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżeczka tartego imbiru szczypta chili w proszku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni roztopić masło, udka obsmażyć, po 5 minut z każdej strony. Posypać…

Udka kurczaka pieczone z pomidorami

Składniki: 4 udka kurczaka 4 pomidory Marynata: ½ szklanki oliwy 2  łyżki octu winnego 1 łyżka octu balsamicznego 2 posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki  pieprz i sól Sposób przyrządzenia: Udka umyć, osuszyć. Wymieszać składniki marynaty, wlać do miski z udkami i na kilka godzin odstawić do lodówki. Tak przygotowane udka ułożyć w…