Udka kurczaka pieczone z pomidorami
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 4 pomidory
Marynata:
- ½ szklanki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
- pieprz i sól
Sposób przyrządzenia:
Udka umyć, osuszyć. Wymieszać składniki marynaty, wlać do miski z udkami i na kilka godzin odstawić do lodówki. Tak przygotowane udka ułożyć w brytfannach wysmarowanych masłem, skropić sokiem z cytryny i piec 15-20 min w temperaturze 200 stopni C, po czym obniżyć temperaturę do 150°C i piec, aż mięso będzie miękkie, często skrapiając marynatą i polewając sosem z dna brytfanny. Razem z udkami upiec 4 pomidory. Podać je jako dodatek.