Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka pieczone z pomidorami

Składniki:

  • 4 udka kurczaka
  • 4 pomidory

Marynata:

  • ½ szklanki oliwy
  • 2  łyżki octu winnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
  •  pieprz i sól


Sposób przyrządzenia:
Udka umyć, osuszyć. Wymieszać składniki marynaty, wlać do miski z udkami i na kilka godzin odstawić do lodówki. Tak przygotowane udka ułożyć w brytfannach wysmarowanych masłem, skropić sokiem z cytryny i piec 15-20 min w temperaturze 200 stopni C, po czym obniżyć temperaturę do 150°C i piec, aż mięso będzie miękkie, często skrapiając marynatą i polewając sosem z dna brytfanny. Razem z udkami upiec 4 pomidory. Podać je jako dodatek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *