Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 1 szklanka białego wina
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Cebulę i czosnek obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim mocno udka, przełożyć je do rondla. Na patelnie z pozostałym po obsmażeniu udek olejem dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając przez kilka minut, przełożyć do rondla z udkami, dodać liść laurowi i ziele angielskie, podlać winem i dusić przez około 1 godzinę w miarę potrzeb uzupełniając sos. Podawać z ziemniakami piure i surówkami, warzywami z wody.