Składniki: 300 g prawdziwków 60 g mała łyżka koniaku 250 ml śmietanki 125 g startego sera 1 mała biała trufla 12 zarumienionych kromek bułki Sposób wykonania: Grzyby pokroić na duże kawałki po czym zarumienić je na rozgrzanym maśle. W między czasie w osobnym rondelku podgrzać śmietanę, wówczas dodać do niej ser i nadal podgrzewać nie…
Tag: trufle
Grzyby
5 x trufle
by Roman • • 0 Comments
Trufle fascynowały ludzi przez tysiące lat. Ich atrakcją jest uwodzący smak i aromat, którego nie da się zapomnieć. Smak i aromat komercjalnie zebranych trufli jest tak silny, że są one używane tylko jako przyprawy, a nie jako oddzielne dania. Truflom przypisywano nawet magiczne siły i właściwości. Zbierane są przynajmniej od 3600 lat. Rosną pod ziemią,…
Torty
Tort truflowo-ananasowy
by Bahus • • 0 Comments
Składniki:
Bardzo wykwintny Krem truflowy:
• 200 g polewy z białej czekolady,
• 450 ml śmietany kremówki
Ciasto:
• 3 jajka,
• 100 g cukru,
• 1 op. cukru waniliowego,
• 50 g mąki,
• 40 g mąki ziemniaczanej,
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 1 łyżeczka kakao
Poza tym:
• puszka ananasów (850 ml),
• 4 łyżki likieru kokosowego,
• 2 op. zagęstnika do śmietany,
• wiórki kokosowe,
• 12 kokosowych Raffaello,
• melisa
Sposób przyrządzenia:
Indyk
Indyk faszerowany truflami
by marek • • 0 Comments
Wołowina
Zrazy z truflami
by Olusia • • 0 Comments
Skład: 600 g polędwicy 2 trufle 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 120 ml madery 120 ml wywaru 250 g zielonego groszku sól pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, oczyścić z błon, pokroić na plastry grubości 1 cm, zbić je, posolić i oprószyć mąką. Kłaść na rozgrzanym maśle i rumienić z obu stron. Trufle umyć, zalać…