Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: szynka

Szynka wędzona gotowana

Szynkę namoczyć na noc w zimnej wodzie, następnie obmyć wrzącą wodą i jeżeli jest czarna od dymu, to wytrzeć ją otrębami i jeszcze raz czysto obmyć. Włożyć w kociołek w zimną wodę tak, aby była wierzchem pokryta i gotować z początku na nagłym, później na wolnym ogniu, jeżeli duża 2 godziny na jednej stronie, potem przewrócić i znów 2 godziny na drugiej, próbując widelcem; jeżeli skóra miękka i nie odchodzi od szynki, wtenczas ma dosyć. Skórę zdjąć, szynkę posmarować gęsto bulionem i wstawić na chwilę w piec, żeby obeschła. Można ją też obsypać po wierzchu grubym pieprzem i ubrać goździkami lub chrzanem, nakrajać do połowy w duże plastry, złożyć tak, żeby została w całości i dać ciepłą na stół. Podać do niej musztardę lub chrzan, zaprawiony octem i cukrem. Jeżeli szynka ma być podana na zimno, tak samo ją bulionem oblakierować, nakrajać, złożyć w całość, w środku zrobić rozetę z galarety gotowanej, półmisek również ubrać galaretą i zieloną pietruszką, a kość owinąć elegancko papierem. Szynka, podana na zimno, jest lepsza, jeżeli jej się nie wyjmuje z rosołu, w którym się gotowała, dopiero po wystudzeniu lub krótko przed wydaniem.


Rewelacyjna jajecznica na ostro (na kaca)

Wersja dla 2-3 osób: 0. Zrobić dzbanek herbaty z cukrem i cytryną. ——————————————— 1. Skroić 1 cebulkę na kosteczke 2. Skroic 3 plastry szynki na kosteczke 3. Skroic 2 plasty salami (koniecznie z zielonym pieprzem) na kosteczke 4. Nakroić drobno szczypiorku (wg uznania) 5. Pokroić na małe krążki jednego kabanosa 6. Do naczynia wlać 6…

Szynka szpikowana goździkami

Składniki:

• 2 kg surowej szynki bez skóry lub łopatki bez kości
• 100 g razowego chleba
• 15 goździków
• starta skórka z cytryny
• 2 łyżeczki soli
marynata:
• 700 ml czerwonego wytrawnego wina
• 2 cebule
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 3 liścia laurowe
sos:
• 1 łyżka konfitury wiśniowej
• 100 g sosu powstałego z pieczenia szynki
• 2 goździki
• 1 – 2 łyżeczki cukru
• sól

Szynka pieczona z ziemniakami

Składniki: • 1,5 kg szynki wieprzowej • 1,5 kg ziemniaków • 8 małych cebulek • 2 łyżeczki musztardy • 2 ząbki czosnku • łyżeczka tymianku • łyżeczka rozmarynu • łyżeczka szałwi • liść laurowy • natka pietruszki • tłuszcz do smażenia • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte mięso natrzeć musztardą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem, ziołami,…

Szynka pieczona

 

Składniki:

• 2,5 kg surowej szynki z warstwą tłuszczu
• 5 ząbków czosnku
• 2 łyżki płynnego miodu
• 15 goździków
• łyżeczka pieprzu
 

 

marynata:
• 2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
• 3 cebule
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 5 liści laurowych
• łyżeczka rozmarynu
• łyżeczka jagód jałowca
• 4 łyżki oleju z pestek winogron
• cytryna
• łyżka cukru