Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rewelacyjna jajecznica na ostro (na kaca)

Wersja dla 2-3 osób:
0. Zrobić dzbanek herbaty z cukrem i cytryną. ———————————————
1. Skroić
1 cebulkę na kosteczke
2. Skroic 3 plastry szynki na kosteczke
3. Skroic 2 plasty salami (koniecznie z zielonym pieprzem) na kosteczke
4. Nakroić drobno szczypiorku (wg uznania)
5. Pokroić na małe krążki jednego kabanosa
6. Do naczynia wlać 6 jaj kurzych.
7. Rozgrzać patelnię (bez masla ani niczego!)
8. Wsypać na patelnię kabanosa i szynkę i posmażyć z minute.
9. Dodać posiekaną cebulkę i podsmazac razem z szynka i kabanosem az zacznie brązowieć i dodajemy skrojoną salami z zielonym pieprzem.
10. Teraz zaczyna sie mistrzostwo swiata: za pomocą drewnianej łopatki, przesuwamy wszystko co jest na patelni w jeden kąt, wlewamy jajka na patelnie i – nie dotykając żółtek – rozdrabniamy białko, żeby nie zrobiły się jajka sadzone. Jak już białko bedzie rozdrobnione, mieszamy wszystko ze wszystkim na patelni – bialko z zoltkiem z szynka, salami, cebulka i kabanosem. Jak już wymieszamy, zmniejszamy ogień pod patelnią, żeby jajecznica nie była zbyt gęsta!
11. Dodać śmiałą szczyptę soli, szczypte czerwonej papryki i zmielonego pieprzu – tak, zeby cala powierzchnia jajecznicy byla "popieprzona" – ale uwaga, zeby nie przesadzić 🙂
12. Wszystko mieszamy i przelewamy na głęboki talerz od zupy. Konsystencja potrawy nie powinna być zbyt gęsta. 12,5. – Im szybciej zacznie sie myc patelnie, tym latwiej bedzie ją domyć 🙂
13. Do tego najlepiej smakują świeże bułki ze świeżym masłem – mmmmmmmmmmmniam 🙂
14. Herbata w dzbanku nie powinna juz byc zbyt gorąca, wiec mozna nią śmiało popijać "ostrą jajecznice"
15. Jesli ktos nie lubi herbaty, ale taka z cukrem i cytryna jest naprawde pyszna, to proponuje francuskie, półwytrawne wino czerwone, zimny sok z rubinowego grejfruta lub zimną wodę niegazowaną. Z kawą poczekać jakis czas… Smacznego 🙂

1 comment for “Rewelacyjna jajecznica na ostro (na kaca)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *