Wersja dla 2-3 osób:
0. Zrobić dzbanek herbaty z cukrem i cytryną. ———————————————
1. Skroić
1 cebulkę na kosteczke
2. Skroic 3 plastry szynki na kosteczke
3. Skroic 2 plasty salami (koniecznie z zielonym pieprzem) na kosteczke
4. Nakroić drobno szczypiorku (wg uznania)
5. Pokroić na małe krążki jednego kabanosa
6. Do naczynia wlać 6 jaj kurzych.
7. Rozgrzać patelnię (bez masla ani niczego!)
8. Wsypać na patelnię kabanosa i szynkę i posmażyć z minute.
9. Dodać posiekaną cebulkę i podsmazac razem z szynka i kabanosem az zacznie brązowieć i dodajemy skrojoną salami z zielonym pieprzem.
10. Teraz zaczyna sie mistrzostwo swiata: za pomocą drewnianej łopatki, przesuwamy wszystko co jest na patelni w jeden kąt, wlewamy jajka na patelnie i – nie dotykając żółtek – rozdrabniamy białko, żeby nie zrobiły się jajka sadzone. Jak już białko bedzie rozdrobnione, mieszamy wszystko ze wszystkim na patelni – bialko z zoltkiem z szynka, salami, cebulka i kabanosem. Jak już wymieszamy, zmniejszamy ogień pod patelnią, żeby jajecznica nie była zbyt gęsta!
11. Dodać śmiałą szczyptę soli, szczypte czerwonej papryki i zmielonego pieprzu – tak, zeby cala powierzchnia jajecznicy byla "popieprzona" – ale uwaga, zeby nie przesadzić 🙂
12. Wszystko mieszamy i przelewamy na głęboki talerz od zupy. Konsystencja potrawy nie powinna być zbyt gęsta. 12,5. – Im szybciej zacznie sie myc patelnie, tym latwiej bedzie ją domyć 🙂
13. Do tego najlepiej smakują świeże bułki ze świeżym masłem – mmmmmmmmmmmniam 🙂
14. Herbata w dzbanku nie powinna juz byc zbyt gorąca, wiec mozna nią śmiało popijać "ostrą jajecznice"
15. Jesli ktos nie lubi herbaty, ale taka z cukrem i cytryna jest naprawde pyszna, to proponuje francuskie, półwytrawne wino czerwone, zimny sok z rubinowego grejfruta lub zimną wodę niegazowaną. Z kawą poczekać jakis czas… Smacznego 🙂
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi
1 comment for “Rewelacyjna jajecznica na ostro (na kaca)”