
Składniki:
- 5 kg wędzonej szynki z udźca
- goździki
Glazura:
- ¾ szkl. brązowego cukru
- 2 łyżki musztardy
- 1/3 szkl. marmolady imbirowej


Składniki: 2 kg mięsa z udźca wieprzowego 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać, wymieszać z solą, pieprzem i pokruszonym listkiem laurowym. Tak przygotowaną pastą natrzeć umyte i osuszone mięso odstawić na około 1 godzinę do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, polać odrobiną…
Składniki: 60 g bryndzy 100 g sera mascarpone 3 łyżki śmietany 60 g szynki sól pieprz Sposób wykonania: Bryndze utrzeć z śmietaną i mascarpone po czym dodać jeszcze szynkę pokrojoną w małą kosteczkę. Całość wymieszać i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

Składniki: 10 dkg szynki konserwowej w plastrach chrzan tarty najlepszy przygotowany w domu kwaśna śmietana posiekana zielenina Sposób przyrządzenia: Utarty chrzan wymieszać ze śmietaną i posiekaną zieleniną. Każdy plaster szynki posmarować przygotowanym chrzanem, zwinąć w ciasny rulon, ewentualnie spiąć wykałaczką. Podawać na liściach sałaty.
Składniki: 600 g groszku 100 g wędzonej szynki 1 cebula 150 ml bulionu 3 łyżki maska sól pieprz cukier Sposób wykonania: Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle po czym zalać ją bulionem. Rzucić jeszcze groszek i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Trzymać na ogniu około 20 minut. W między czasie szynkę pokroić…