Składniki: 15-20 dag mięsa z piersi kurczaka 20-30 dag zielonej fasolki ½ łyżeczki soli pieprz 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 białka ¼ kostki rosołowej 5-6 łyżek rosołu 1 ½ łyżeczki sosu sojowego 1 łyżka smalcu 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Mięso pokrojone w paseczki, oprószyć solą, pieprzem oraz mąką po czym dodać białka i wymieszać…
Tag: szybki obiad
Jednogarnkowe
Zapiekanka z selerów
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 750 g selerów z nacią 750 g ziemniaków 2 kości wołowe ze szpikiem anyżek 3/4 szklanki śmietany 150 g twardego sera Sposób przyrządzenia: Odciąć nać z selerów, umyć, drobno posiekać, selery umyć, obrać i pokrajać w kawałki. Obrane ziemniaki pokrajać w plasterki i ugotować w osolonej wodzie. Ułożyć na wysmarowanym masłem półmisku do zapiekania.…
Jednogarnkowe
Zapiekanka myśliwska
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 800 g cebuli 500 g mięsa z dziczyzny (sarna, zając) lub 400 g mięsa wołowego 200 g masła pół szklanki śmietany listek laurowy 2—3 goździki po 2—3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego 4 ogórki konserwowe tarta bułka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: Jeżeli nie ma mięsa z dziczyzny, zamarynować…
Zalewajka
Zalewajka
by Bugs z Kalisza • • 5 komentarzy
Składniki: 0,5 kg ziemniaków 1 litr wywaru mięsnego 15 dag wędzonego boczku lub kiełbasy włoszczyzna łyżka oleju 2 duże cebule 4-5 ząbków czosnku kilka suszonych grzybów ½ litra barszczu majeranek pieprz, sól Sposób przyrządzania: W wywarze mięsnym ugotować ziemniaki. Grzyby namoczyć w małej ilości wody i pokroić. Włoszczyznę obrać i razem z grzybami dodać do…
Zalewajka
Zupa zalewajka
by ania20 • • 0 Comments
Składniki: rosół 1l pieczarki 30dkg serki topione 3szt groszek ptysiowy śmietana żurek Sposób przyrządzenia: Do gotującego się rosołu wrzucamy pieczarki wcześniej podsmażone na patelni, dodajemy żurek. Następnie serki które przecieramy przez sitko i dodajemy do zupy celem zagęszczenia potrawy. Na koniec zabielamy śmietaną, podajemy z groszkiem ptysiowym. PPPPPPYYYCCHHHAAAA