Składniki: 1 duży pęczek świeżej szałwii ½ litra oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Listki szałwii przebrać. Dokładnie wypłukać i osuszyć na papierowym ręczniku, odstawić na 3 dni, żeby lekko podeschły. Listki przełożyć do umytego i wyparzonego słoika, zalać oliwą z oliwek, zamknąć i energicznie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 2 tygodnie. Przecedzić, przelać do…
Tag: szałwia
Listy
Wątróbka smażona z szałwią
by Oliwia Owczarek • • 0 Comments
Składniki: 600 g wieprzowej wątroby 4 łyżki sklarowanego masła 8 listków szałwii skórka starta z ½ połowy cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Wątróbkę oczyścić po czym pokroić na mniejsze kawałki. Następnie skórkę cytrynowa wymieszać z posiekaną szałwią i obtoczyć w nich wątróbkę. Smażyć na rozgrzanej maśle. Po usmażeniu oprószyć solą oraz pieprzem.
Listy
Masło szałwiowe do warzyw
by Lidia • • 0 Comments
Składniki: 2 gałązki szałwii 50 g szynki 200 g masła pieprz Sposób wykonania: 180 g masła roztopić na małym ogniu. Powstała pianę zdjąć łyżką a dodać listki szałwii i całość poddusić. Następnie dodać zebrana wcześniej pianę z masła i całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać drobno pokrojoną szynkę i doprawić do smaku pieprzem.
Cielęcina
Zawijasy z cielęciny z szałwią
by Julia Kosik • • 0 Comments
Składniki: 60 dag mięsa cielęcego 25 dag szynki w plastrach 20 dag żółtego sera 7 dag masła 2 łyżki szałwii sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić w cienkie plastry, które lekko zbić tłuczkiem. Następnie oprószyć je solą i posypać szałwią. Na każdym plasterku mięsa położyć plasterek sera oraz szynki. Zawinąć w rulony, które spiąć wykałaczką.…
Wołowina
Wołowina z pomidorami
by Milena Staszkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 5 łyżek oliwy 1 kg wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chi lii 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 szkl. bulionu 400 g pomidorów 1 ¼ szkl. czerwonego wina 4 gałązki rozmarynu 6 listków szałwii sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy zarumienić wołowinę po czym zdjąć ja…