Składniki:
- 2 szkl posiekanych białych części porów
- 2 szkl startych ziemniaków
- ½ łyżeczki suszonej szałwii
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- oliwa z oliwek
Składniki: 4 sznycle 1 kieliszek porto ½ szkl bulionu warzywnego 2 plasterki szynki germańskiej kilka listków szałwii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone mięso pokroić na sznycle, lekko rozbić ręką. Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem. Na każdym plasterku mięsa ułożyć…
Składniki: 1,5 kg filetów z dorsza 1 łyżeczka mielonej szałwii ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ½ szklanki tartego żółtego sera 1 szklanka kwaśnej śmietany Sposób przyrządzenia: Filety umyć, osuszyć, podzielić na porcję. Przyprawić szałwią, solą i pieprzem. Porcje ryby ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać tartym serem i polać śmietaną. Piec 20…
Składniki: 12 dużych krewetek 50 dkg pikantnej kiełbasy 8 pokrojonych szalotek listki szałwii 1 żółta papryka pokrojona w kostkę sól Marynata: ¼ szklanki oleju 2 łyżki octu winnego 3 rozgniecione ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonej, wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki płatków chili Sposób wykonania: Składniki marynaty wymieszać, zalać nią kiełbasę i…
Składniki: 2 pomarańcze 8 listków szałwii 4 łyżki słodkiej śmietany Sposób wykonania: Pomarańcze sparzyć wrzątkiem. Następnie przekroić je na pół i wydrążyć części miąższu, który pokroić. Wymieszać go z posiekanymi listkami szałwii oraz śmietaną. Dokładnie wymieszać i przełożyć do miseczek z pomarańczy.