Składniki:
- 4 sznycle
- 1 kieliszek porto
- ½ szkl bulionu warzywnego
- 2 plasterki szynki germańskiej
- kilka listków szałwii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Oczyszczone mięso pokroić na sznycle, lekko rozbić ręką.
Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem.
Na każdym plasterku mięsa ułożyć pół plasterka szynki i listek szałwii.
Spiąć całość wykałaczką i obtoczyć w mace.
Smażyć na rozgrzanej oliwie wymieszanej z masłem.
Gdy całość się zarumieni wlać jeszcze bulion oraz porto.
Trzymać na małym ogniu do miękkości składników.
Wówczas sznycle wyjąć z do pozostałego z duszenia sosu dodać zioła, chwilę dusić i polać mięso.