Składniki:
- 1 kg mięsa
- 50 dag twarogu
- 1 łyżeczka tymianku
- kilka suszonych fig
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranu
- ½ szl bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Oczyszczone mięso przekroić wzdłuż na pół po czym natrzeć je majerankiem, solą oraz pieprzem.
Następnie do twarogu dodać żółtka, tymianek, drobno pokojone figi oraz bułkę tartą.
Całość dokładnie utrzeć i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gdy składniki się połączą dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wymieszać.
Powstały farsz rozłożyć na jednym płacie mięsa i przykryć drugim.
Całość owinąć nitką i posmarować masłem.
Przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika do momentu aż mięso się zarumieni.
Wówczas podlać bulionem, zmniejszyć ogień i piec około 2 godzin.
Przed podaniem usunąć nitkę.