Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina faszerowana twarogiem

Składniki:

  • 1 kg mięsa
  • 50 dag twarogu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • kilka suszonych fig
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranu
  • ½ szl bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Oczyszczone mięso przekroić wzdłuż na pół po czym natrzeć je majerankiem, solą oraz pieprzem.
Następnie do twarogu dodać żółtka, tymianek, drobno pokojone figi oraz bułkę tartą.
Całość dokładnie utrzeć i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gdy składniki się połączą dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wymieszać.
Powstały farsz rozłożyć na jednym płacie mięsa i przykryć drugim.
Całość owinąć nitką i posmarować masłem.
Przełożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika do momentu aż mięso się zarumieni.
Wówczas podlać bulionem, zmniejszyć ogień i piec około 2 godzin.
Przed podaniem usunąć nitkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *