Składniki:
- 1 kg cielęciny przedniej
- 2 łyżki mąki
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 20 dag pieczarek
- 1 szkl bulionu grzybowego
- 3 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Umyte i osuszone mięso pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą i obtoczyć w mące.
Następnie obsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego tłuszczu ze wszystkich stron na złoty kolor.
W między czasie na osobnej patelni i reszcie tłuszczu przesmażyć posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki.
Następnie obsmażone eskalopki przełożyć do rondelka, dodać do nich grzyby z cebulą i całość zalać bulionem.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny.
Na koniec duszenia zagęścić sos śmietaną i doprawić do smaku pieprzem.