Składniki:
- 12 dużych krewetek
- 50 dkg pikantnej kiełbasy
- 8 pokrojonych szalotek
- listki szałwii
- 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
- sól
Marynata:
- ¼ szklanki oleju
- 2 łyżki octu winnego
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonej, wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- ½ łyżeczki płatków chili
Sposób wykonania:
- Składniki marynaty wymieszać, zalać nią kiełbasę i krewetki, odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie kiełbasę i krewetki obsączyć zachowując marynatę. Na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nabijać naprzemiennie krewetki, kiełbasę, paprykę i listki szałwii, oprószyć solą. Piec 6 minut na gorącym grillu obracając i smarując marynatą.