Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placki porowo- ziemniaczane

 

Składniki:

 

  • 2 szkl posiekanych białych części porów
  • 2 szkl startych ziemniaków
  • ½ łyżeczki suszonej szałwii
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
Do miski wrzucić pory, ziemniaki, wbić jajka i wsypać mąkę i dodać szałwię.
Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać do uzyskania zwartej  masy.
Z powstałego ciasta smażyć placki na rozgrzanej oliwie około 5 minut z jednej strony.
Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *