Składniki: 40 dag szalotek 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 150 ml czerwonego półwytrawnego wina sól pieprz tymianek 1ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego Sposób wykonania: Szalotki obrać po czym wrzucić w całość do rondla z rozgrzanym masłem i zarumienić. Następnie posypać cukrem i trzymać na ogniu jeszcze około 5 minut. Po tym czasie cebulki…
Tag: szalotki
Sałatki
Zielona sałata z balsamicznym sosem
by Ewa Kozłowska • • 0 Comments
Składniki: 250 g mieszanki równych rodzajów sałat 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanych szalotek sól pieprz Sposób wykonania: Sałatę porwać na kawałki i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Następnie ocet wymieszać razem z oliwą i szalotkami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sałatkę.
Sosy
Sos francuski Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: ocet winny 6 łyżek musztarda 2 łyżki szalotka 2 sztuki sól pieprz olej 6 łyżek Sposób przyrządzenia: Ocet winny wlać do miseczki, następnie należy go dokładnie wymieszać z musztardą, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, włożyć do sosu, przyprawić solą i pieprzem, dodać olej i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać. Przepis nadesłany…
Grzyby
Smażone grzyby z szalotkami i ziołami
by Sylwia Kołodziejczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 3 szalotki ½ łyżeczki soli 300 g grzybów ¼ łyżeczki pieprzu ¼ szkl. wytrawnego białego wina 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania; Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekane szalotki, oprószyć je solą i trzymać na ogniu około 3 minut. Po tym czasie wrzucić bardzo drobniutko posiekane grzyby. Doprawić do…
Cielęcina
Cielęcina duszona z zielonym groszkiem
by Ewa • • 0 Comments
Składniki: 400 g cielęciny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 30 g mąki 150 g groszku konserwowego 50 g konserwowych cebulek szalotek 40 g tłuszczu wywar z kości sól pierz Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę po czym podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu wówczas oprószyć go solą i podlać wywarem, dusić do miękkości. Następnie mięso wyjąć a…