Składniki: 450 g szalotek 3 łyżki oliwy 3 łyżki płynnego miodu 2 łyżki czosnkowego octu winnego 3 łyżki wytrawnego białego wina 1 łyżka pasty pomidorowej 2 łodygi selera naciowego 2 pomidory sól pieprz posiekane zioła Sposób wykonania; Obrane szalotki wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwą, smażyć około 3 minut. Po tym czasie dodać miód i…
Tag: szalotki
Listy
Serca karczochów z młodym bobem
by Agata Siedlecka • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 pęczek szalotki 450 g mrożonego bobu 100 ml wody sok z 1 cytryny 400 g serc karczochów z puszki 2 łyżki posiekanego kopru sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną szalotkę zeszklić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać bób i dokładnie wymieszać. Następnie wlać wodę oraz sok z cytryny i całość…
Listy
Placki z soczewicy i szalotek z kminkową śmietaną
by Paulina Misiak • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl brązowej soczewicy 3 szalotki 1 łyżka sproszkowanego curry szczypta pieprzu 1 łyżeczka soli ¼ szkl posiekanej kolendry 1 ubite jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki oliwy 1 szkl kwaśnej śmietany 2 łyżeczki nasion kminku uprażonego na suchej patelni Sposób wykonania; Soczewicę zalać wodą i ugotować do miękkości po…
Listy
Śmietanowy sos grzybowy
by Olgierd Pilarski • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki niesolonego masła 1 łyka posiekanej szalotki 300 g leśnych grzybów ½ łyżeczki soli pieprz 1 szkl śmietany sok z cytryny Sposób wykonania: Posiekane szalotki wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Gdy się zarumienią wrzucić pokrojone w plasterki grzyby. Doprawić d o smaku solą oraz piw perzem i trzymać na ogniu, aż większość …