Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szparagi saute z szalotkami

 

Składniki:

 

  • 1 pęczek szparagów
  • sól gruboziarnista
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ szkl posiekanych szalotek
  • szczypta zmiażdżonego pieprzu
  • 1 łyżka wytrawnego białego wina
  • cząstki cytryny

Sposób wykonania;
Ze szparagów odciec zdrewniałe końce, po czyn obwiązać je bawełnianą nitką i włożyć pionowo do garnka z gotującą się osoloną wodą.
Gotować do miękkości po czym odcedzić i przelać zimną wodą.
Odciąć  bawełnianą nitkę i pokroić je w ukośne kawałki.
Następnie na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić posiekane szalotki.
Oprószyć je pieprzem i smażyć około 3 minut, aż staną się szkliste, Łówcz wlać wino i dodać szparagi.
Całość podgrzać na małym ogniu po czym doprawić do smaku i udekorować cząstkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *