Składniki:
- 1 pęczek szparagów
- sól gruboziarnista
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ szkl posiekanych szalotek
- szczypta zmiażdżonego pieprzu
- 1 łyżka wytrawnego białego wina
- cząstki cytryny
Sposób wykonania;
Ze szparagów odciec zdrewniałe końce, po czyn obwiązać je bawełnianą nitką i włożyć pionowo do garnka z gotującą się osoloną wodą.
Gotować do miękkości po czym odcedzić i przelać zimną wodą.
Odciąć bawełnianą nitkę i pokroić je w ukośne kawałki.
Następnie na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić posiekane szalotki.
Oprószyć je pieprzem i smażyć około 3 minut, aż staną się szkliste, Łówcz wlać wino i dodać szparagi.
Całość podgrzać na małym ogniu po czym doprawić do smaku i udekorować cząstkami cytryny.