Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: święta

Pomarańczowe krążki miodowo – migdałowe

Składniki: 4 słodkie pomarańcze 2 łyżki miodu 4 łyżki rum lub likier 2 łyżki posiekanych migdałów Sposób przyrządzenia: Słodkie migdały sparzyć we wrzątku, obrać ze skórki, posiekać. Pomarańcze obrać, oczyścić dokładnie z białej błony, pokroić w plastry, usunąć jeśli są pestki. Miód rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody, polać nim krążki pomarańcza. Rum lub likier…

Sałatka śledziowa z pieczarkami 2

Składniki: 30 dkg filetów ze śledzi 23 dkg marynowanych pieczarek 3 pomidory 2 cebule 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietankowego twarogu 1 łyżka soku cytrynowego natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wypłukać, wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka, osuszyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podobnie śledzie i pomidory. Pieczarki pokroić w plastry. Natkę posiekać.…

Polędwica wołowa z kolorowym farszem

Składniki: 1, 5 kg polędwicy wołowej środkowej 1 papryka czerwona 1 papryka zielona ser żółty 1 jajko 2 łyżki mleka masło sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajko zmieszać z mlekiem, przyprawić, na maśle usmażyć omlet. Paprykę oczyścić, sparzyć, obrać ze skóry, pokroić wzdłużnie na ćwiartki. Ser pokroić na plastry. Polędwicę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Ostrym…

Polędwiczki wieprzowe smażone

Składniki: 50 dkg polędwiczek wieprzowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego olej do smażenia liście zielonej sałaty sól i pieprz Sposób przyrządzania: W miseczce rozmieszać sos sojowy z mąką ziemniaczana i odrobiną pieprzu. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki dodać do sosu sojowego wymieszać, odstawić na kilka godzin. W woku…

Śledź w śmietanie z jabłkiem

Składniki: 50 dkg filetów śledziowych 3 kwaśne jabłka 1 czerwona cebula 1 łyżka soku cytrynowego 1 szklanka śmietany Sposób przyrządzenia: Śledzie opłukać wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka, dsączyć podzielić na mniejsze kawałki. Jabłko obrać ze skóry, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać, pokroić w pół plasterki, posolić lekko.…