Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: święta

Śledź z fasolką szparagową

Składniki: 2 filety ze śledzi 15 dkg fasolki szparagowej 1 cebula 1 jajko ugotowane na twardo natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka, opłukać, obsączyć, pokroić w skośne paski. Jajko obrać przekroić wzdłuż na połowę, wyjąć i odłożyć żółtko, białko pokroić na plastry, żółtko pokroić w drobną kostkę.…

Kurczak w śmietanie

Składniki: 4 filety z kurczaka szklanka śmietany 25 dkg pieczarek sok z cytryny sól, pieprz 3 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Filety oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na maśle. Pieczarki pokroić na większe kawałki( jeśli są małe to zostawić w całości).przełożyć do rondla filety dodać pieczarki. Włożyć do piekarnika i zapiec. Wyjąć i dodać do całości…

Banany w rumie

Składniki: 6 bananów 3 łyżki rumu 2 łyżki masła 1 szklanka dobrej śmietany Sposób przyrządzenia: Mieszamy masło, cukier i rum, podgrzewamy w rondlu na ogniu przez 5 minut ciągle mieszając. . Śmietanę bardzo mocno schładzamy i ubijamy mikserem. Banany obieramy ze skóry, kroimy w plastry o grubości 2 cm, podgrzewamy w przygotowanej masie 2 minuty.…

Sałatka Hellada

Składniki: 4 zielone papryki 4 mandarynki 20 dkg pieczarek 20 dkg szparagów konserwowych lub gotowanych natka pietruszki 1 łyżka octu winnego 1 łyżka koniaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Pieczarki umyć, ugotować, odsączyć, pokroić. Paprykę oczyścić, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w słupki. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, obrać z błon. Szparagi pokroić na kilku…

Kurczak pieczony z serem mozarella

Składniki: 1 kurczak 2 łyżki masła ½ szklanki soku z granatu 10 dkg sera mozarella sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzać do temperatury około 200 stopni, upiec kurczaka często polewając stopionym masłem wymieszanym z sokiem z granatów. Ser mozarella pokroić w słupki. Miękkiego kurczaka…