Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: świąteczne

Łosoś w egzotycznym sosie

Składniki: 6 filetów z łososia Marynata: 1 ½ szklanki sosu sojowego ½ szklanki octu ryżowego 3 ząbki czosnku 2 mandarynki 2 łyżeczki cukru kawałek korzenia imbiru Sposób przyrządzenia: Do szklanego naczynia wlać ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, łyżkę startego imbiru, startą skórkę i sok z mandarynki. Dodać poobierany i posiekany czosnek i ½ szklanki wody.…

Bardzo ostre diabelskie śledzie

Składniki: ½ kg filetów śledziowych w oleju 4 średnie zielone ogórki węże 4 czerwone cebule 4 ogórki konserwowe 2 pęczki czerwonych rzodkiewek pęczek zielonego koperku 4 ostre papryczki 5 łyżek oleju sok z jednej cytryny sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Śledzie osączyć z nadmiaru oleju, drobno posiekać. Cebulę obrać pokroić w kosteczkę, posypać…

Wigilijna zupa rybna

Składniki: 30 dkg filetów z karpia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 białko jajka 3 szklanki bulionu rybnego odrobina tartego imbiru pokrojona grubo natka pietruszki sól, biały pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Umytą rybę podzielić na porcje, przyprawić, oprószyć mąką ziemniaczaną, zanurzyć w lekko zmiksowanym białku. Do bulionu rybnego dodać imbir i przyprawy, doprowadzić do…

Cielęcina duszona z ananasem

Składniki: 50 dkg udźca cielęcego 30 dkg konserwowanego ananasa ½ szklanki soku z jabłek 2 łyżki sosu sojowego 1 marchewka 1 papryka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Marchewkę obrać, paprykę oczyścić. Marchewkę utrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w pierścienie. Ananasy drobno pokroić, połączyć z sokiem jabłkowym i sosem sojowym. Na odrobinie oleju podsmażyć…