Składniki: szynka z kością sól i odrobina cukru 10 ząbków czosnku Zalewę: woda (1 litr na kilogram szynki), sól – 1 płaska łyżeczka na litr wody 10 ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 5 listków laurowych ½ łyżeczki kolendry Sposób przyrządzenia: szynkę natrzeć dokładnie czosnkiem roztartym z solą i odrobiną cukru, pozostawić w chłodnym…
Tag: świąteczne
Jednogarnkowe
Biała kiełbasa z pieczarkami
by Daria • • 4 komentarze
Składniki: 1kg białej świeżej kiełbasy 1kg pieczarek 3 duże cebule sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kiełbasę umyć, osuszyć, ponakłuwać i obsmażyć . Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć i połączyć z pieczarkami. Posolić i popieprzyć do smaku ale niewiele, ponieważ kiełbasa też jest przyprawiona. Na dno naczynia…
Sałatki
Sałatka z solonych grzybów*
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki: 300g grzybów solonych lub marynowanych 3 kartofle ugotowane w mundurkach 1 cebula 4 pomidory 150g korniszonów 3 jaja ugotowane na twardo 1,5 łyżeczki musztardy 2 łyżki oliwy 1/3 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki kminku 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ostudzone kartofle obrać i pokroić w cienkie paski.…
Wołowina
Befsztyk na sposób angielski
by tinca • • 0 Comments
Tylko trzy gatunki mięsa nadają się na befsztyk: polędwica, kotletowe i pierwsza krzyżowa. Mięso należy umyć, ostrym nożem zdjąć osłaniającą błonę oraz tłuszcz powierzchniowy, a następnie pokroić w poprzek włókien w plastry o grubości ok. 2 cm, delikatnie rozbić pięścią. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju, każdą stronę po 1 minucie. Zmniejszyć ogień, odwrócić mięso i…

