Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: świąteczne

Schab z aromatycznym farszem

Składniki: 2,5 kg  grubego schab bez kości 2 łyżki rozpuszczonego masła 1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli 2 szklanki porwanych palcami listków szpinaku 1 szklanka pokrojonych drobno pieczarek 2 posiekane ząbki czosnku1 jajko sól, pieprz oliwa Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać…

Aromatyczna pieczeń świąteczna

Składniki: 2 – 3 kg schabu, łopatki lub karczku wieprzowego 5 łyżek posiekanych drobno ulubionych ziół (majeranek, szałwia, tymianek) ½ łyżeczki nasion kminku 5 posiekanych drobno ząbków czosnku ½ szklanki oliwy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, dokładnie osuszyć. Zioła i przyprawy wymieszać z oliwą i tą mieszanką natrzeć dokładnie mięso. Odstawić zawinięte w folię…

Zupa rybna na Boże Narodzenie

Składniki: 1 kg filetów z różnych gatunków ryb 15 dużych krewetek 25 dkg małży (muli) 4 łyżki oliwy 3 drobno pokrojone cebule 3 rozgniecione ząbki czosnku 2 obrane, pokrojone marchewki 3 pokrojone drobno łodygi selera naciowego ½ szklanki białego wytrawnego wina 2 litry bulionu rybnego 3 pokrojone pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego 4 pokrojone w…

Chałka na Boże Narodzenie

Składniki: 6 szklanek przesianej mąki 9 łyżeczek cukru 15 dkg masła 1 łyżka drożdży 1 szklanka mleka 1 żółtko jaja szczypta soli cukier waniliowy 3 łyżeczki rodzynek 3 łyżeczki migdałów tarta gałka muszkatołowa jajko do glazurowania Sposób przyrządzenia: Do mleka o temperaturze pokojowej dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, dodać cześć mąki i odstawić do…

Nalewka bożonarodzeniowa

Składniki: ¼ litra spirytusu 1 szklanka przegotowanej wody 10dkg fig suszonych 10dkg daktyli 10dkg suszonych śliwek 10dkg suszonych moreli 10dkg rodzynek 10dkg obranych orzechów włoskich 1 pomarańcza cynamon, goździki, kardamon 25dkg cukru Sposób przyrządzenia: Bakalie pokroić, usunąć pestki. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Ułożyć wszystko warstwami w słoiku przesypując cukrem. Zalać alkoholem zmieszanym z…