Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka bożonarodzeniowa

Składniki:


  • ¼ litra spirytusu
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 10dkg fig suszonych
  • 10dkg daktyli
  • 10dkg suszonych śliwek
  • 10dkg suszonych moreli
  • 10dkg rodzynek
  • 10dkg obranych orzechów włoskich
  • 1 pomarańcza
  • cynamon, goździki, kardamon
  • 25dkg cukru

Sposób przyrządzenia:
Bakalie pokroić, usunąć pestki. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Ułożyć wszystko warstwami w słoiku przesypując cukrem. Zalać alkoholem zmieszanym z wodą. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni. Przefiltrować, rozlać do butelek. Bakalie mogą być użyte do wypieków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *