Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: świąteczne

Wigilijny pstrąg z estragonem w białym winie

Składniki: 1 duży pstrąg ½ szklanki białego wytrawnego wina 5 piórek zielonej cebulki grubo pokrojony estragon do smaku sól, biały pieprz cytryna do dekoracji Sposób przyrządzenia: Pstrąga sprawić, usunąć skórę, dokładnie umyć i osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. W rondlu umieścić porcje ryby, podlać winem, dodać estragon i…

Wigilijny pstrąg w migdałowej panierce

Składniki: 2 pstrągi 1 łyżka płatków migdałowych 5 łyżek bułki tartej 1 ząbek czosnku 2 jajka 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól, biały pieprz plastry pomarańczy Sposób przyrządzenia: Pstrągi sprawić nie odcinając głowy. Usunąć oczy i łuki skrzelowe, dokładnie umyć, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Czosnek obrać, rozgnieść w prasce, nasmarować nim jamy brzuszne…

Wykwintny bigos alzacki

 

Składniki:

    • 2 kg kiszonej kapusty dobrze wypłukanej i odciśniętej
    • 25 dkg szynki pokrojonej w kostkę
    • 50 dkg polędwiczek wieprzowych pokrojonych w kostkę
    • 50 dkg kiełbasy wędzona pokrojonej w plastry
    • 50 dkg białej kiełbasy pokrojonej w plastry
    • 3 szklanki białego wina półwytrawnego
    • 4 szklanki bulionu drobiowego
    • 25 dkg chudego boczku pokrojonego w kostkę
    • 2 cebule, obrane i pokrojone grubo
    • 3 marchewki pokrojone w plasterki
    • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
    • 2 kwaśne jabłka, obrane, grubo pokrojone
    • 2 liście laurowe
    • 10 całych ziaren pieprzu
    • 10 jagód jałowca
    • 4 goździki
    • sól, pieprz