Składniki: 500 g ostryg bez skorup 2 szkl wody ½ szkl cebuli pokrojonej w kostkę ½ szkl selera pokrojonego w kostkę 6 łyżek masła 1 ½ szkl śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanej trybuli pieprz Sposób wykonania; Ostrygi przełożyć do rondelka, zalać je 2 szklankami wody i podgrzewać około 5 minut. Po tym…
Tag: śmietana
Porady i Ciekawostki
Zielone warzywa ze śmietaną
by Grażyna Grudzień • • 0 Comments
Składniki: 450 g kapusty pekińskiej 2 łyżki oleju z orzechów ziemnych 2 pory 4 ząbki czosnku 300 ml wywaru z warzyw 1 łyżka jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka wody 2 łyżki śmietanki 1 łyżka posiekanej kolendry Sposób wykonania: Kapustę pekińską poszatkować po czym sparzyć ją wrzątkiem i przelać zimną wodą. Następnie…
Listy
Zupa krem ze szparagów z groszkiem
by Paweł Mierzejewski • • 0 Comments
Listy
Placki z soczewicy i szalotek z kminkową śmietaną
by Paulina Misiak • • 0 Comments
Składniki: 1 szkl brązowej soczewicy 3 szalotki 1 łyżka sproszkowanego curry szczypta pieprzu 1 łyżeczka soli ¼ szkl posiekanej kolendry 1 ubite jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki oliwy 1 szkl kwaśnej śmietany 2 łyżeczki nasion kminku uprażonego na suchej patelni Sposób wykonania; Soczewicę zalać wodą i ugotować do miękkości po…
Listy
Śmietanowy sos grzybowy
by Olgierd Pilarski • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki niesolonego masła 1 łyka posiekanej szalotki 300 g leśnych grzybów ½ łyżeczki soli pieprz 1 szkl śmietany sok z cytryny Sposób wykonania: Posiekane szalotki wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem. Gdy się zarumienią wrzucić pokrojone w plasterki grzyby. Doprawić d o smaku solą oraz piw perzem i trzymać na ogniu, aż większość …

