Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 2 ½ szklanki mleka 1 szklanka wody mineralnej 2 łyżki oliwy szczypta soli ½ kg cieniutkich parówek drobiowych 10 plasterków żółtego sera keczup olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Z mąki, jajka, mleka, wody mineralnej i szczypty soli przygotować ciasto naleśnikowe. Usmażyć naleśniki. Na każdy naleśnik położyć plasterek żółtego sera…
Tag: smażony
Listy
Naleśniki z serem
by Elzbieta Bernaciak • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 2 ½ szklanki mleka 1 szklanka wody mineralnej 2 łyżki oliwy szczypta soli ½ kg białego sera jajko cukier waniliowy 3-4 łyżki cukru kryształu 6 łyżek dżemu pomarańczowego Sposób przyrządzenia: Z mąki, jajka, mleka, wody, oleju i szczypty soli przygotować ciasto naleśnikowe. Ser przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, cukier…
Listy
Naleśniki z zielonym farszem
by Agnieszka Błachowicz • • 0 Comments
Kurczak
Kurczak w galarecie
by Mateusz Kuśmierski • • 0 Comments
Składniki:
- 2 średnie kurczaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 mała cebula
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- sól
- przyprawa typu Vegeta
- ½ szklanki zielonego groszku z puszki
Galareta:
- ¾ litra wywaru
- 2-3 białka
- 2 dka żelatyny
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz do smaku
- Przybranie:
- warzywa z wywaru, groszek zielony
Gęś
Gęś pieczona z jabłkami
by Marian Skupiński • • 0 Comments
Składniki: 1 skruszała gęś sól, pieprz do smaku 80 dkg kwaśnych jabłek kminek 10 dkg słoniny cukier do posypania jabłek Sposób przyrządzenia: Sprawioną gęś umyć, osączyć na papierowym ręczniku i włożyć do zamrażarki na około 2-3 dni. W dniu pieczenia gęś nasolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 2-3 godziny. Jabłka umyć, poobierać, pokroić na części.…