Składniki: 4 filety z piersi bażanta 4 cienkie plastry słoniny 3 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Filety oprószyć solą oraz pieprzem. Następnie owinąć je plasterkami słoniny. Smażyć na rozgrzanym maśle około 10 minut z obu stron. Po tym czasie słoninę zdjąć a mięso jeszcze lekko podrumienić.
Tag: słonina
Zapiekanki
Ziemniaczana zapiekanka ze słoniną
by Marzena Falkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 25 dag słoniny cebula ząbek czosnku 2 łyżki mąki kukurydzianej tłuszcz sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebule oraz czosnek przesmażyć razem z pokrojoną słoniną. W między czasie obrane ziemniaki zetrzeć na tarce po czym wbić do nich jajka, dodać mąkę, cebulkę ze skwarki oraz sól i pieprz do smaku.…
Wołowina
Pieczona wątroba wołowa
by Dominika Idziak • • 0 Comments
Składniki: 800 g wątroby wołowej 150 g słoniny sok z cytryny pieprz 1 szkl. mleka 1 kieliszek białego wina 1 kieliszek śmietany 1 łyżeczka masła sól pieprz Sposób wykonania: Wątróbkę zalać mlekiem gdy namoknie odsączyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem i wstawić do lodówki na 1 godz. Po tym czasie naszpikować wątróbkę…
Cebula
Soczewica ze słoniną i cebulką
by Żaneta Boroń • • 0 Comments
Krewetki
Placuszki z krewetkami
by Bożena Mrozek • • 0 Comments
Składniki: 500 g tygrysich krewetek 100 g posiekanej słoniny 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki kilkanaście ziaren białego pieprzu 2 korzonki kolendry sól 50 g tartej bułki 2 jajka olej Sposób wykonania: Czosnek, pieprz oraz kolendrę utrzeć na jednolitą masę. Następnie krewetki obrane ze skorupek zemleć razem ze słoniną po czym dodać masę z czosnku,…