Składniki: 2 kuropatwy 10 dag słoniny 2 łyżki masła 2 łyżki maki 2 łyżki bułki tartej 2 szkl. rosołu ½ cytryny sól Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą oraz pieprzem po czym naszpikować słupkami słoniny. Przełożyć do brytfanny, obłożyć plasterkami słoniny i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 0 stopni na 30 minut. W między czasie…
Tag: słonina
Dziczyzna
Pieczona perliczka
by Jacek Stelmaszczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 perliczka 7 dag słoniny 7 dag masła sól cytryna 2 pomidory 1 cytryna kilka liści sałaty Sposób wykonania: Perliczkę natrzeć solą po czym naszpikować słupkami słoniny. Przełożyć ja do brytfanny i polać stopionym masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 40 minutach. W trackie pieczenia polewać wytworzonym sosem. Po…
Dziczyzna
Kuropatwy duszone w śmietanie
by Jadwiga Formella • • 0 Comments
Składniki: 2 kuropatwy 10 dag słoniny 2 łyżki masła 4 jagody jałowca 6 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą oraz pieprzem w środku i na zewnątrz oraz naszpikować kawałkami słoniny. Przełożyć do brytfanny, posypać wiórkami masła i obłożyć plasterkami słoniny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180…
Dziczyzna
Królik na słoninie
by Justyna Tchórzewska • • 0 Comments
Dodatki
Smalec owocowo-ziołowy
by Kornelia Urbanowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg surowej słoniny cebula ząbek czosnku 2 jabłka kilka suszonych śliwek tymianek majeranek oregano sól Sposób wykonania: Śliwki sparzyć wrzątkiem po czym pokroić je w paseczki a jabłka w plasterki. Następnie słoninę pokroić w kostkę i stopić na rozgrzanej patelni. Gdy pojawia się skwarki zdjąć z ognia i dodać owoce ora przyprawy. Całość…