Składniki: 400 g węgierek 2 2/3 szkl. cukru Sposób wykonania: Śliwki sparzyć po czym usunąć z nich skórkę. Następnie zasypać je cukrem i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie podlać śliwki odrobiną wody i smażyć je na małym ogniu. Powstałą na powierzchni pianę usunąć.
Tag: śliwki
Sosy
Sos śliwkowy z cynamonem i goździkami
by Dagmara Stach • • 0 Comments
Składniki: 15 śliwek ½ laski cynamonu 3-6 mielonych goździków ½ szkl. cukru 1 szkl. półsłodkiego białego wina łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Śliwki zalać 2 szklankami wody, dodać cynamon, goździki i ugotować. Następnie przetrzeć przez sito, wlać wino i dodać cukier. Całość wymieszać i zagotować, wówczas dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody. Dokładnie wymieszać i…
Powidła
Powidła ze śliwek
by Emilia Przybyła • • 0 Comments
Składniki: 1 kg dojrzałych śliwek 800 g cukru ½ szkl. wody Sposób wykonania: Wydrylowane śliwki zalać ½ szkl., wody i je rozgotować. Następnie przetrzeć je przez sito i smażyć na małym ogniu. Pod koniec smażenia wsypać cukier, Całość wymieszać i przełożyć do słoików. Odstawić na 48 godzin gdy na wierzchu pojawi się skorupka, wówczas zakręcić…
Sosy
Sos śliwkowy z goździkami
by Wiola Żukowska • • 0 Comments
Składniki: 30 dag śliwek 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki 100 ml przegotowanej wody 100 ml białego wytrawnego wina skórka i sok z ½ cytryny 1 ½ łyżki miodu ¼ łyżeczki zmielonych goździków szczypta soli Sposób wykonania: Wydrylowane śliwki wrzucić do rondla, skropić je wodą i trzymać na małym ogniu kilkanaście minut. W między czasie…
Ryby
Morszczuk duszony w winie
by Celina Morawska • • 0 Comments
Składniki: 75 dag filetów z morszczuka ½ cytryny 5 dag suszonych śliwek 2 łyżki rodzynek olej słonecznikowy 1 łyżka mąki 2 jabłka 1 cebula ½ łyżeczki cynamonu 4-5 goździków pieprz 100 ml białego wytrawnego wina 5 dag orzechów włoskich szczypta cukru sól Sposób wykonania: Filety skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą. Obtoczyć je w…