Składniki: ½ kg wędzonych śledzi 2 duże kwaśne jabłka cytryna 1 por / biała część/ 1 marchewka ½ główki sałaty lodowej paczek zielonego koperku Sposób przyrządzenia: Śledzie oczyścić i pokroić na kawałki grubości około 2 cm. Jedno jabłko umyć, pokroić wraz ze skórką na ćwiartki i ponacinać wierzchy. Drugie jabłko pokroić w ósemki. Marchewkę umyć,…
Tag: śledzie
Listy
Śledzie w karmelowej marynacie Iwony
by Iwona Podgórna • • 1 Comment
Składniki: 50 dkg solonych filetów ze śledzi ½ łyżeczki nasion gorczycy ½ łyżeczki ziaren pieprzu 8 dkg brązowego cukru 1 szklanka octu winnego 1 posiekana cebula szalotka 4 listki laurowe Sposób przyrządzenia: Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku. Każdy filet podzielić…
Listy
Śledzie marynowane w maślance Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg filetów z solonych śledzi 1 łyżka posiekanego kopru kilka rozgniecionych nasion kolendry 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren pieprzu ½ szklanki maślanki ½ szklanki wody sól, biały mielony pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku. Maślankę…
Listy
Rolmopsy że śledzi z papryką i koncentratem pomidorowym Iwony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg solonych filetów ze śledzi 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kiszony ogórek 1 marynowana papryka 1/3 szklanki octu 2/3 szklanki wody cukier i sól do smaku liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty do smaku Sposób przyrządzenia: Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć…
Listy
Śledzie w śmietanie z jabłkami i orzechami
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg solonych filetów ze śledzi 1 cebula 1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej 2 łyżki octu jabłkowego cukier do smaku biały, mielony pieprz do smaku 2 kwaśne jabłka 1 szklanka lekko podprażonych orzechów nerkowca Sposób przyrządzenia: Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na…