Składniki:
- 50 dkg solonych filetów ze śledzi
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 kiszony ogórek
- 1 marynowana papryka
- 1/3 szklanki octu
- 2/3 szklanki wody
- cukier i sól do smaku
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty do smaku
Sposób przyrządzenia:
Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku. Pieprz, ziele angielskie i liść laurowy zalać wrzącą wodą, pozostawić do czasu aż wystygnie, przyprawy usunąć, dodać ocet, cukier i sól do smaku, wymieszać. Każdy filet posmarować cienko koncentratem, ułożyć na nim paseczek ogórka i papryki, zwinąć w ciasny rulon, spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane rulony ułożyć w szklanym naczyniu, zalać marynatą i na 12 godzin odstawić w chłodne miejsce.