Składniki:
- kurczak
- ½ szkl soku z cytryny
- ½ szkl oleju roślinnego
- ¼ szkl sosu sojowego
- łyżeczka startego imbiru
- łyżeczka soli cebulowej
- ¼ łyżeczki czosnku granulowanego
Składniki: 1 kg agrestu 1 szkl białego octu winnego 2 szkl wody ½ szkl cukru szczypta soli 1 listek laurowy kawałek kory cynamonu kilka goździków Sposób wykonania: Ocet winny oraz wodę wlać do rondelka. Doda cukier, sól, listek laurowy, cynamon oraz goździki. Całość doprowadzić do wrzenia po czym zalewę przecedzić i dodać do niej agrest.…
Składniki: 50 dkg oczyszczonych łodyg rabarbaru 2 łyżeczki nasion gorczycy 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu Marynata: 1 szklanka octu jabłkowego 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 3 cm kawałek imbiru pokrojony w plastry ½ łyżeczki soli Sposób przyrządzenia: Łodygi rabarbaru pociąć na długość odpowiednią do słoików. Składniki marynaty doprowadzić do wrzenia, gotować aż cukier się rozpuści.…
Składniki: 50 dkg solonych filetów ze śledzi ½ łyżeczki nasion gorczycy ½ łyżeczki ziaren pieprzu 8 dkg brązowego cukru 1 szklanka octu winnego 1 posiekana cebula szalotka 4 listki laurowe Sposób przyrządzenia: Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku. Każdy filet podzielić…
Składniki: 50 dkg filetów z solonych śledzi 1 łyżka posiekanego kopru kilka rozgniecionych nasion kolendry 1 łyżeczka rozgniecionych ziaren pieprzu ½ szklanki maślanki ½ szklanki wody sól, biały mielony pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku. Maślankę…