Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w karmelowej marynacie Iwony

Składniki:

    • 50 dkg solonych filetów ze śledzi
    • ½ łyżeczki nasion gorczycy
    • ½ łyżeczki ziaren pieprzu
    • 8 dkg brązowego cukru
    • 1 szklanka octu winnego
    • 1 posiekana cebula szalotka
    • 4 listki laurowe


    Sposób przyrządzenia:

    Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku.  Każdy filet podzielić na kąski. W rondlu o grubym dnie chwilę prażyć gorczyce i pieprz, dodać cukier, podgrzewać aż zacznie się karmelizować, wlać ocet i mieszając podgrzewać aż karmel się rozpuści.  Marynatę schłodzić. W słoju ułożyć śledzie, szalotkę i liść laurowy, zalać marynatą, i odstawić w zamkniętym słoju na 24 godziny.

1 comment for “Śledzie w karmelowej marynacie Iwony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *