Składniki:
- 2 bakłażany
- 3 pomidory
- 2/3 szklanki tartego parmezanu
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 6 łyżek majonezu
- 2 łyżki posiekanych drobno ulubionych ziół
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przyrządzenia:
Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić w poprzek na plastry. Każdy plaster posolić i odłożyć na sito aby obsączyć z wydzielającego się soku. Plastry osuszyć, przyprawić pieprzem i obsmażyć z obydwu stron na rozgrzanej oliwie, wykładać na ręcznik papierowy. Majonez wymieszać z parmezanem, ziołami i czosnkiem. Na każdym plastrze bakłażana rozsmarować przygotowaną pastę i udekorować przyprawionym solą i pieprzem plasterkiem pomidora. Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty i na niej układać przygotowane plastry bakłażana.