Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikle z rabarbaru

Składniki:

    • 50 dkg oczyszczonych łodyg rabarbaru
    • 2 łyżeczki nasion gorczycy
    • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

    Marynata:

    • 1 szklanka octu jabłkowego
    • 1 szklanka wody
    • 1 szklanka cukru
    • 3 cm kawałek imbiru pokrojony w plastry
    • ½ łyżeczki soli

    Sposób przyrządzenia:
    Łodygi rabarbaru pociąć na długość odpowiednią do słoików. Składniki marynaty doprowadzić do wrzenia, gotować aż cukier się rozpuści. W słojach ułożyć pionowo kawałki łodyg rabarbaru, dodać gorczyce i pieprz, zalać wrzącą marynatą i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *