Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w śmietanie z jabłkami i orzechami

Składniki:

    • 50 dkg solonych filetów ze śledzi
    • 1 cebula
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej
    • 2 łyżki octu jabłkowego
    • cukier do smaku
    • biały, mielony pieprz do smaku
    • 2 kwaśne jabłka
    • 1 szklanka lekko podprażonych orzechów nerkowca


    Sposób przyrządzenia:

    Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku.  Cebulę pokroić w półplasterki. Należy pokroić ją naprawdę cienko. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę.  Śmietanę, ocet, przyprawy, orzechy i jabłka wymieszać . Filety pokroić na równej wielkości kawałki. Połowę ułożyć w szklanym naczyniu, polać połową śmietany z dodatkami, dodać resztę filetów i całość polać pozostałą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *