Składniki:
- 6 filetów z solonych śledzi
- 3 łyżki octu spirytusowego
- 9 łyżek wody mineralnej
- sól i cukier do smaku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 jagoda jałowca
- ½ czerwonej cebuli
- 2 łyżki świeżo posiekanego kopru
Sposób przyrządzenia:
Śledzie zalać zimną wodą i 2, 3 krotnie ją zmieniając moczyć aż uzyskają pożądany smak, odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę pokroić w półplasterki. Należy pokroić ją naprawdę cienko. Ziele angielskie i jałowiec zalać wskazaną ilością wrzącej wody, poczekać aż wystygnie, usunąć jałowiec i ziele angielski. Do naparu dodać sól, cukier i ocet, wymieszać. Filety pokroić na równej wielkości kawałki. Połowę ułożyć w szklanym naczyniu, posypać połową koperku i cebuli, dodać resztę śledzi i dodatków. Zalać marynatą i odstawić na minimum 6 godzin do lodówki.